Kategorier
Vitare tänder

Tandblekning med hjälp av tandfasader

”Tandblekning” med tandfasader är en metod där man klistrar fast mycket tunna porslins- eller kompositfasader på tändernas framsidor för att dölja fläckiga, missfärgade och kantstötta tänder.

Tandfasader används främst när tändernas emalj är så pass missfärgad att vanliga tandblekningsmetoder helt enkelt inte längre ger önskad effekt eller om man har väldigt slitna eller ojämna tänder.

Tandfasader kan man göra på en tandvårdsklinik och metoden utförs alltid av en professionell tandläkare. Fasaderna är supertunna och sägs vara bekväma.

Innan en behandling går man igenom en undersökning samt en konsultation för att tillsammans med tandläkaren komma fram till det bästa alternativet.

Sedan genomgår man en förberedande behandling där man eventuellt slipar ned tänderna lite samt tar ett avtryck av tänderna så att fasaderna kan göras i exakt rätt storlek. När fasaderna är klara bokas en ny tid in för att sätta fast fasaderna.

Fasaderna är väldigt tåliga och håller i flera år framöver. Porslinsfasader ser mest naturliga ut eftersom de liknar det naturliga tandmaterialet väldigt mycket och kan hålla i upp till 15 år medan kompositfasader håller i omkring 5 år.

Däremot är kompositfasader mycket billigare samt lättare att sätta in. Porslinsfasader består oftast av ett tjockare skikt medan kompositfasader är uppbyggda av flera tunnare skikt.

Vilken typ av fasader man behöver beror dock helt och hållet på hur skadade tänderna är. För allvarligare skador rekommenderas porslinsfasader medan kompositfasader passar bra om inte hela tanden är skadad.

Nackdelen med tandfasader är att de är dyra men detta vägs upp av att de faktiskt håller väldigt länge och man kan njuta av ett vackert vitt leende i flera års tid innan man behöver behandla tänderna igen.

Detta förutsett att man tar hand om sina tänder i övrigt förstås. En stor fördel med tandfasader är att de kan bättra på självkänslan eftersom de inte bara ger vitare tänder utan även jämnar ut eventuella ojämnheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *