Kategorier
Tandläkare

Tandvård för gravida

Grattis, du har just fått veta att du är gravid och tankarna om framtiden far runt som virvelvindar i ditt huvud. Det här är en tid då du knappast tänker så mycket på dina tänder, men det borde du. När du läser böcker om graviditet så ser du snabbt att man ska undvika viss typ av tandvård där röntgen och farliga ämnen ingår.

Det här betyder dock inte att du ska undvika tandvården, för under graviditeten så kommer dina tänder att vara särskilt utsatta och då är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt.

Välj en tandläkare som kan ge dig rätt typ av vård och även tala om hur du ska klara dig igenom graviditet och första tiden med din nya bebis med tänder som förblir starka och vackra.

Farligt hos tandläkaren

Du har säkert hört att det är farligt att gå till tandläkaren då man är gravid. Det här stämmer i det fall att man tar röntgenbilder eller får starka medel för att till exempel bedöva tandköttet.

Därför är det otroligt viktigt att tala om för tandläkaren att man är gravid innan en undersökning sätter igång. En duktig tandläkare kan ge tandvård för gravida utan att använda sig av röntgen eller farliga medel.

När man är på plats så kan man även se till att boka in ett nytt besök någon gång efter födseln så att man inte missar detta då allting förändras med en ny människa i tillvaron.

Sena nätter och långa dagar

Graviditet innebär många förändringar och det är välkänt att många kvinnor äter mer och på ett annat sätt. Om man stoppar i sig mycket frukt, dricker läsk eller annat som gärna fastnar på och mellan tänderna så får man inte glömma bort att även öka på tandvården.

Munhygienen blir lidande då man går från 5 mål per dag till 15! Dessutom så kommer kroppen att förändras och då man råkar ut för kalciumbrist och muntorrhet så ökar risken för hål.

Tänder och tandkött försvagas vilket gör att graviditeten kan bli en tid då man lägger grunden för framtida problem. När det blir sena nätter och långa dagar så kan man känna för något sött, det är fullt naturligt, men det gäller att motverka detta med bra produkter som mun-skölj och tandtuggummin.

Planera in tandvården till efter födseln

Skjut inte på besöket till tandläkaren! Om du börjar uppleva mindre sensationer som ilningar eller en tand som inte känns len och jämn då du drar tungan över den så ska du se till att bli undersökt.

Visst, du kanske inte kommer att kunna få den behandling som du verkligen behöver på grund av att du ammar men då man är medveten om vad som är på gång så kan man se till att det inte blir värre genom att sköta sin munhygien extra nog i enlighet med det som tandläkaren föreskriver.

Dessutom så ser man ju till att få en påminnelse om att återkomma så snart som amningen är mindre intensiv och det blir säkert med bedövningar, röntgen och annat som kan krävas för att laga och underhålla tänderna.

Kategorier
Tandläkare

Bleka tänderna hos tandläkare

Kosmetisk tandvård

En av mina testare frågade mig häromdagen om möjligheten att bleka tänderna hos tandläkare. Jag tänkte skriva lite om det här.

Att bleka tänderna hos tandläkare är det alternativ som de flesta valt historiskt för att få vita tänder, eller i alla fall vitare tänder, men sedan c:a 10 år tillbaka så har allt fler insett att det går alldeles utmärkt att göra en tandblekning själv, dvs att utföra en tandblekning hemma.

Egentligen är det mycket upp till dig själv vad du prioriterar. Gör du din tandblekning hos en tandläkare så får du hjälp och stöd under tiden du gör din tandblekning själv, ok det kostar pengar de arbetar ju inte gratis, men du kan i alla fall fråga någon som känner till just din tandstatus i det fall du skulle få tex ilningar i tänderna.

DOCK ska du komma ihåg att även om du gör denna kosmetiska tandvård hos en tandläkare så utför du din tandblekning själv. Tandläkaren hjälper dig bara med tandskenorna.

Så frågan du ska ställa dig är om det är värt flera tusen extra för att få hjälp med en sak som du kan göra själv samt att du faktiskt kan ta kontakt med en tandläkare endast om det finns ett behov i det fall du själv skulle göra din tandblekning hemma för att därmed i stället göra en tandblekning billigt.

Tandblekning är kosmetisk

Även om mer ingår i begreppet ”kosmetisk tandvård” så ingår även tandblekning i detta begrepp. Eftersom tandläkare tar några tusen per käke för att utföra tandblekning, medan du själv kan göra det för några hundralappar (på båda käkarna) så är alltså frågan hur du prioriterar, dvs vill du kanske bleka tänderna själv?

Missfärgade tänder

Du kan faktiskt vara lite preventiv också genom ditt bruk av kaffe, te, blåbär etc livsmedel med starka färger. Det är lätt att få missfärgade tänder av det du stoppar i munnen.

Samtidigt kan man ju tänka sig om du prioriterar dina fem muggar kaffe per dag högre än att ha vackert vita tänder. Även här är det alltså en fråga om prioriteringar.

Oavsett vad så kan du alltid välja att kompensera ditt intag av dessa livsmedel genom att göra en tandblekning hemma för att få tjusigt vitt leende.

Tandblekning hemma

Genom att utföra en tandblekning hemma kan du alltså bibehålla dina kaffe/te-vanor och ändå ha ett vitt leende med magiskt vackra vita tänder.

Vi genomför just nu en utvärdering av befintliga produkter på den svenska marknaden för tandblekning, och när resultatet är klart så kommer vi att tillhandahålla resultat och specialpriser här.

Helt klart redan nu är i alla fall att oavsett produktval så är en tandblekning hemma ett säkert sätt för att få en tandblekning billigt.

Tandblekning själv rekommenderas

Så summa summarum: du kan göra din tandblekning hos en tandläkare, det blir dock betydligt dyrare än om du skulle välja en tandblekning hemma. Då kommer du undan med några hundralappar.

För de flesta fall skulle vi alltså rekommendera din att göra din tandblekning själv. Målet är ju att så billigt och bra som möjligt få ett gnistrande vackert vitt leende.

Kategorier
Tandläkare

Justera sneda tänder och feljusterade tandbett

Det finns flera anledningar till varför vissa människors tänder växer snett är överlappande eller ”skruvade”. Vissa människors mun är för liten för sina tänder.

I andra fall har en persons övre och nedre käkar inte samma storlek vilket resulterar i antingen överdriven framskjutning i överkäken, eller ett underbett, när lägre käken sticker ut framåt orsakar detta att tänder sträcker ut sig utanför övre tänderna.

Sneda över – och underbett

Oftast är sneda tänder, över – och underbett ärvda egenskaper precis som din ögonfärg eller storlek på dina händer. Andra orsaker till feljusterade bett är för tidig förlust av barn- eller vuxna tänder; felaktig lämpade tandläkare åtgärder (till exempel fyllningar eller kronor) Gingivit (tandkötts sjukdom).

Otillbörliga påtryckningar på tänder och tandkött; missanpassning av käken efter allvarliga ansiktes skador. Det kan även bero på tumörer i munnen eller käken, eller gemensamma muntliga hälsoproblem hos barn som tumsugande, napp efter tre års ålder, eller långvarig användning av en flaska.

Vilka problem finns det med sneda tänder och feljusterade bett?

Sneda tänder och feljusterade bett kan:

  • Störa korrekt tuggande
  • Gör att hålla tänderna rena blir mer utav en utmaning, ökar risken för tand förfall, håligheter och Gingivit.
  • Ökad risk för att bryta en tand.
  • Få människor att känna sig självmedveten om deras utseende och påverka deras självkänsla.

Hur vet jag om mina tänder är sneda eller mina bett är feljusterade?

Medan du själv kan se om dina tänder är sneda, kan din estetiska tandvård tandläkare avgöra om ditt problem kräver en behandling. Din tandläkare, specialist på estetisk tandvård, kommer att söka efter följande tecken:

  • Onormal justering av dina tänder
  • Onormalt utseende i ditt ansikte
  • Svårigheter eller obehag när du tuggar eller biter
  • Talsvårigheter, inklusive läspande
  • Hur behandlas sneda tänder och feljusterade bett?

När en diagnos görs kan en tandläkare som är estetisk tandvård specialist besluta den bästa behandlingen för dina tänder eller feljusterade bett.

Det är troligt att du får genomföra en så kallad tandreglering där specialisten på estetisk tandvård hjälper dig att ta fram en plan för tandregleringen.

För vissa människor blir en flyttbar tjänare (ex tandställning för att stabilisera den nya positionen för tänder) för att rätta till problemet.

Borttagning av en eller flera tänder kan krävas om trängsel är det största problemet. För de flesta är tandställningar nödvändiga för att rätta till problemet.

Lycka till med att korrigera dina tänder och att få ett vackert leende!

Kategorier
Tandläkare

5 tips för bättre tandvård

Det finns få saker som är värre än tandvärk. Det är inte bara i munnen det värker, i plånboken börjar det värka också inför de ofrånkomliga utgifterna. Att ha en god tandvård är förstås A och O för att slippa dessa utgifter. Här tipsar vi om våra fem bästa knep för att göra tandhälsan lite bättre på ett enkelt vis.

1 Slopa tandtråden och använd Plackers

Bland det bästa som vi har gjort är att överge tandtråden för ett smidigare verktyg nämligen Plackers. Istället för att gräva med händerna djupt inne i munhålan har man en smidig liten plastpinne med tandtråd på. Mycket smidigare och chansen till bättre munhälsa ökar markant.

2 Flourtuggummi – Gott och stabiliserande

Flourtuggummin är visserligen en aning dyrare än vanliga tuggummin. Men frågan är inte om man ändå tjänar in detta genom att tandhälsan blir såpass mycket bättre med dessa. Ta 2 -3 sådana under dagen när du inte hinner borsta tänderna.

3 Regelbundna tandläkarbesök

Att hatta runt med sina tandläkarbesök är inte att rekommendera. Vi har själv gått lite då och då vartannat år och då samlar det på sig med problem Bättre då att upptäcka det hela i god tid. Minst ett besök om året är att rekommendera.

4 Var onyttig på rätt sätt

Smågodis, choklad och annat sockerfyllt är förstås härligt gått och ibland är sötsuget otroligt stort. Dock hjälper det att tänka till vilka typer av sötsaker man skaffar sig. Varför inte köpa lite finare choklad med mindre socker i eller popcorn helt utan socker?

5 Tandborstning och rutinen

Vårt sista tips är lika trist som gammal. Borsta tänderna. Det är förstås mycket viktigt att ha en bra och fungerande rutin med tandborstning 2 gånger om dagen. Detta är dessutom det mest sparsamma sättet till god tandhälsa.

Kategorier
Tandläkare

Tandvård för friskare tänder

Många gånger tänker vi inte på våra tänder förrän någonting händer. Vi får hål i tänderna eller de blir missfärgade. Men tänderna är där för resten av livet och det är väl värt mödan att ägna några minuter åt tandvård varje dag.

Mer än att borsta tänderna

Tandvård innebär mer än att bara borsta tänderna, även om det är väldigt viktigt. Man ska också se till att välja en bra tandkräm, det kan göra stor skillnad för tänderna och deras utseende. När man borstar tänderna, är det viktigt att komma åt överallt.

Det kan behövas en liten extra borste som går mellan och bakom tänderna. Tandtråd bör också alltid användas för en ordentlig tandvård. Det finns speciell utrustning som inte är så dyr, men som kan hjälpa en att hålla tänderna rena på alla sidor.

Äter och dricker

Tandvård börjar med vad man äter och dricker. Mat som innehåller socker främjar bildandet av bakterier på tänderna. Likaså fräter sura drycker, som juice och läsk på tänderna.

Om man har problem med matsmältningen, med sura uppstötningar, kan det också påverka tänderna. Det gäller alltså att tänka på vad och hur man äter för en komplett tandvård.

För att tänderna ska vara riktigt fina, utseendemässigt, måste man också tänka på vad man stoppar i munnen. Kaffe, nikotin, och läsk, har alla en tendens att missfärga tänderna, de blir gula eller fläckiga.

Bleka sina tänder

Med dagens tandvård är det naturligtvis möjligt att bleka tänderna. Det är varken så dyrt eller komplicerat längre. Om man gör en ordentligt tandblekning, håller den i flera år.

För en komplett tandvård måste man regelbundet gå till tandläkaren. Där röntgar de och kontrollerar alla tänder för att se att det inte finns några hål och andra problem. Det är också väldigt vanligt med tandsten men tandläkaren kan ta bort den.

För personer som idrottar kan de göra speciella tandskydd. En ordentlig rengöring av tänderna varje eller vartannat år är även en viktig del av tandvården.

Tandlossning

Tandlossning är ett annat problem som kan kontrolleras med noggrann tandvård. Rökning, till exempel, försämrar immunförsvaret och gör det lättare att få inflammerat tandkött. Mer än hälften av alla som har tandlossning är rökare.

Diabetes och stress är andra faktorer som spelar roll. Regelbunden tandvård är mycket viktig. Borsta tänderna, använd tandtråd eller tandpetare, och gå till tandläkaren minst vartannat år, för att förebygga tandlossning.

Daglig tandvård

Man ska inte vänta på att bli kallad till tandläkaren för att börja tänka på tandvård. De dagliga vanorna, med kost och rengöring av tänderna, är mycket viktiga. Det är också viktigt att komplettera tandvården med regelbundna tandläkarbesök. Eftersom tänderna ska hålla länge, är det viktigt att ta hand om dem.

Kategorier
Tandläkare

Bleka tänder hos tandläkare

Idag finns många det många tandvårdskliniker och privata tandläkare som är specialiserade på så kallad estetisk tandvård och som erbjuder tandblekning hos tandläkare.

Om du känner dig osäker och vill undvika komplikationer så är det ett mycket bra val att gå till en tandläkare för att bleka dina tänder.

Hos en professionell tandläkare går tandblekningen snabbt och tar bara någon timme. Då får du så många nyanser blekt som du önskar och kan gå hem från tandläkaren med ett bländande vitt leende.

Finns det några nackdelar med bleka tänderna hos en tandläkare?

Den enda nackdelen är egentligen priset. En tandblekning kostar vanligtvis mellan 3000-4000 kr och du har tur om du hittar en tandläkare som är billigare än så.

Dock kan det finnas möjlighet att delbetala priset månadsvis på avbetalning. Vissa tandvårdskliniker erbjuder en sådan finansiering, medan andra tyvärr inte gör det.

I övrigt finns det bara fördelar med att låta en professionell tandläkare utföra din tandblekning och du är alltid garanterad ett bra resultat eftersom detta är en mycket enkel behandling för en professionell tandläkare.

Enkelt och smärtfritt

Att bleka tänderna hos en tandläkare är smärtfritt och smidigt alternativ. Det är som vilket tandvårdsbesök som helst och en tandblekning tar inte längre tid än en undersökning där man lagar några hål. Du anmäler dig i reception och en eller ett par timmar senare är du redo att möta världen med ett nytt fräscht vitt leende.

Så fungerar tandblekning hos tandläkaren

Rent praktiskt fungerar det så att en utbildad tandhygienist putsar dina tänder och tar bort eventuellt plack och tandsten så att dina tänder är så rena som möjligt inför tandblekningen.

Det är viktigt eftersom tandgelen som används inte förmår tränga igenom tandstenen. Nästa steg är att antingen tandhygienisten eller tandläkaren undersöker tändernas kvalitet. Om dina tänder är i dåligt skick så går det tyvärr inte att bleka alltför många nyanser.

När undersökningen är klar får du reda på vilken behandling som är aktuell, med andra ord hur många nyanser som går att bleka. Detta är självfallet ditt eget val också, men de flesta vill ju ha så vita tänder som möjligt.

Blekningsprocessen

Nu är det dags för själva blekningen att börja. Tandläkaren blandar ihop en blekgel som är anpassad för dina tänder. Det är egentligen samma blekgel som du använder när du bleker tänderna hemma, men skillnaden är att tandläkarens är betydligt starkare.

Därefter kan tandläkaren användas sig av två olika tekniker: Antingen appliceras blekgel i blekskenor som sedan placeras på tandraderna. Alternativet är att tandläkaren applicerar blekgelen manuellt tand för tand med en pensel.

När blekgelen väl är på plats så lyser tandläkaren på tänderna med en laserlampa som aktiverar blekgelen, vilket skyndar på själva blekningsprocessen. Oavsett teknik så kan du räkna med ett fantastiskt resultat.

Du kommer garanterat att blir nöjd när du väljer att utföra en tandblekning hos tandläkaren och du kommer att få ett vitt leende som du gärna visar upp på jobbet, på stan och, inte minst, i sociala sammanhang.

Tandblekning hos tandläkaren

Det är många som väljer att göra tandblekning hos sin tandläkare eftersom det på många sätt kan kännas tryggare att behandlingen utförs av en kunnig och erfaren person. De flesta tandläkarkliniker erbjuder idag flera olika typer av blekningsbehandlingar.

Oavsett vad du väljer för blekningsmetod så börjar tandläkaren alltid med att göra en undersökning av munnen och tänderna. Detta görs för att tandläkaren vill försäkra sig om att patienten inte har några hål, plack eller andra skador på tänder eller tandkött.

Skulle det vara så att du har någon typ av skada måste du åtgärda detta innan du påbörjar en behandling eftersom skadorna kan förvärras av en tandblekningsbehandling.

Det är vanligt att tandläkare använder sig av en bettskena vid tandblekning. Man gjuter då först en bettskena som utformas exakt efter patientens tänder. Hur behandlingen sedan går till och hur lång tid den tar beror på vilken grad av missfärgning tänderna har.

Under blekningsbehandlingen används antingen en lågenergilampa eller laser för att behandlingen ska gå snabbare. Med ljuset kan tandläkaren smidigt behandla varje tand specifikt.

I vissa fall, till exempel om man skulle behöva mer än en behandling, kan man få med sig bettskenan hem så att man kan sköta tandblekningen på egen hand. Man får då med sig noggranna instruktioner av tandläkaren som är viktiga att följa för att uppnå bästa resultat.

Den tandblekningsgel som används på tandvårdskliniker är dock starkare än den man får med sig hem och får endast användas av kunnig personal eftersom den innehåller väteperoxid.

Fördelar med att bleka tänderna hos en tandläkare är att man kan känna sig trygg eftersom behandlingen utförs av en kunnig person. Man kan själv bara koppla av och vänta på det vackra resultatet.

Nackdelen är att tandblekningsbehandlingar hos tandläkare fortfarande är dyra och man måste vara beredd på att lägga ut en stor summa pengar på behandlingen. Billigare att bleka tänderna hemma.

Kategorier
Tandläkare

Tandblekning tandläkare

Oavsett om man vill bleka sina tänder hemma eller på en tandklinik är det viktigt att munnen undersöks av en tandläkare eller tandhygienist för att säkerställa att den är redo för tandblekning.

Innan tandblekningen hos tandläkaren

Fördelen med att bleka sina tänder hos tandläkaren är att denna undersökning kan göras precis innan själva tandblekningen, så att inga problem hinner uppstå under tiden som går mellan undersökningen och blekningen.

Man kan också se till att få tandsten borttagen eftersom tandsten kan leda till ett sämre resultat när man bleker sina tänder.

Tandblekning hos tandläkaren

Tandläkare använder laser eller blekmedel som är starkare än de medel man använder i hemmet. Det är därför viktigt att man har friska tänder om man vill bleka sina tänder hos tandläkaren.

Exempel på sådant som innebär att man ska avstå från tandblekning eller att tandblekningen måste genomföras med särskild hänsyn till problemen är tandköttsproblem, tunn emalj, ilningar i tänderna, eller att man har många fyllningar.

Ofta finns det metoder och produkter som går att använda även om man har vissa underliggande tand- eller munproblem, men det blir i sådana situationer extra viktigt att konsultera ett proffs istället för att laborera på egen hand. Den som röker eller snusar kan också behöva hjälp av en tandspecialist för att få ett bra resultat av tandblekningen.

Om man har hål i tänderna ska dessa åtgärdas innan tandblekning genomförs. Att ha några få fyllningar är vanligen inte något stort problem i samband med tandblekning så länge de är av god kvalité.

Var noga innan tandblekningen

Ibland kan det dock krävas att man byter ut en fyllning eller krona innan tandblekningen eftersom fyllningen eller kronan inte är vit nog för att kunna smälta in när tandblekningen är över.

Eftersom det inte finns tillräckligt med långtidsstudier rörande kemisk tandbleking som utförs under graviditet eller under amningsperioden går det inte att veta med säkerhet om produkterna är ofarliga för foster och/eller ammande barn.

Att avstå från kemisk tandblekning brukar därför rekommenderas för gravida och ammande kvinnor. Däremot kan man göra en professionell tandrengöring och få sina tänder putsade – ibland räcker detta för att få bort missfärgningar och få tänderna att se bättre ut.

Tandblekningen

Precis innan tandblekningen är det bra att ta ett fotografi av tänderna. Hos många tandläkare ingår detta i behandlingen. När man har ett fotografi på tänderna från innan behandlingen är det enklare att efteråt bedöma hur pass effektiv behandlingen var.

Före och efter tandblekning

Det är lätt att se skillnaden när tandläkaren visar en före-efter bild
Den vanligaste metoden för tandblekning hos tandläkaren innebär att tandläkaren gör en avgjutning av dina tänder och tillverkar en skena av mjukplast som passar dina tänder perfekt.

Sedan läggs ett kemiskt blekmedel (vanligen en gel) på skenan och den placeras på dina tänder, och får vara kvar där i en till två timmar. Ibland krävs att man kommer tillbaka en eller två gånger för att upprepa behandlingen.

Skena och blekmedel

Ett annat alternativ är att du tar med dig skena och blekmedel hem och utför behandlingen där. Detta är särskilt vanligt om tandläkaren har bedömt att upprepade behandlingar under en veckas tid är den bästa lösningen för klienten.

En fördel med att bleka sina tänder hos tandläkaren är att de kan förberedas på ett vis som är idealt för just den blekning som ska genomföras. Hos tandläkaren är det också vanligt att en gummiduk används som skyddar resten av munnen mot blekmedel.

Starka kemiska blekmedel som inte bara verkar på ytan av tanden fungerar genom att tränga in i både emaljen och dentinet och bryta ned mörka ämnen.

Blekgel hos tandläkare

Exempel på vanligt förekommande blekmedel är karbamidperoxid och väteperoxid. Vissa blek-geler innehåller förutom blekmedel även kaliumnitrat, i en förhoppning om att det ska minska risken för ilningar i tänderna under själva behandlingen.

Sedan oktober 2012 är det i Sverige bara tandläkare som får sälja tandblekningsmedel med mer än 0,1% väteperoxid till konsumenter. För tandläkare går den övre gränsen för vad som är tillåtet vid max 6% väteperoxid.

Ljusbehandling med laser

När man bleker sina tänder hos tandläkaren kan den kemiska blekningen kombineras med ljusbehandling / laserbehandling.

Tandblekning av enskild missfärgad tand

Om en tand har en annan färg än de övriga så måste denna behandlas individuellt. Det är inte helt ovanligt att en rotfylld tand missfärgas inifrån och får en annan färg än övriga tänder. En sådan tand behöver behandlas separat av tandläkare.

En vanlig metod är att helt ta bort gamla fyllningar i tanden, och sedan göra en öppning på baksidan av tanden. Öppningen gör det möjligt för tandläkaren att bleka tanden inifrån. En populär lösning är att blanda vatten med natriumperborat och placera detta i tanden.

Under tre till sju dagar får det stanna i tanden, och kommer under denna tid att ge ifrån sig små mängder väteperoxid. Sedan gör man ett återbesök och då kontrollerar tandläkaren resultatet.

Bleka tänder flera gånger

Vid behov upprepas blekningen en eller två gånger, annars gör tandläkaren en ny fyllning med ett tandfärgat material som inte är lika troligt att missfärga tanden som äldre sorters rotfyllningar. Ibland kombineras denna metod med att man också bleker tanden utifrån på vanligt vis.

Obs! Det har i sällsynta fall hänt att blekning av tanden inifrån har orsakat allvarliga skador djupt nere i tanden som inte märkts direkt utan först senare när tandläkaren tagit en röntgenbild.

Efter tandblekningen

Vissa tandläkare stärker tänderna med fluorbehandling efter att de blekts. Irriterat tandkött och ilningar i tänderna är vanligt under de första dygnen efter en tandblekning, även om den utförs på tandklinik. Risken för irriterat tandkött är dock lägre när en specialutformad skena har använts istället för en standardskena.

Specialanpassad skena

Detta eftersom den specialutformade skenan passar just dina tänder perfekt. Under de första dygnen efter avslutad tandblekning bör man undvika mat och dryck som har en benägenhet att missfärga tänder, till exempel rödvin och kaffe.

I Sverige är det vanligt att tandkliniken rekommenderar ett återbesök en tid efter att blekningen har genomförts så att en tandhygienist eller tandläkare kan undersöka vilket resultat som uppnåtts och om det finns några tecken på skador.

Nya färgen behöver anpassa sig

Även för proffsen är det svårt att exakt kunna förutsäga resultatet av en tandblekning, eftersom det är så många variabler som spelar in för slutresultatet. Dessutom tar det tid för den nya färgen att stabilisera sig, så hur det ser ut när du lämnar tandvårdskliniken behöver inte vara hur det kommer att se ut en vecka senare.

Blekmedlet

Om det finns blekmedel kvar på dina tänder när du får en tand lagad kan detta påverka plastfyllningsmaterialet så att det aldrig blir tillräckligt hårt. På grund av detta vill de flesta tandläkare inte göra lagningar förrän det gått en till två veckor efter en kemisk tandblekning.

Detta är ytterligare en anledning till varför det är så bra att få sina tänder undersökta innan tandblekningen – du vill inte överraskas av hemsk tandvärk dagen efter en tandblekning och tvingas vänta på att få tanden lagad.

Faktorer tandblekning och resultat

Exempel på faktorer som påverkar slutresultatet av en tandblekning är tandens grundfärg, typ av missfärgningar, om det finns flera olika missfärgningar, hur länge missfärgningarna har varit där, och vilket tandblekningsmetod som används.

Bleka tänderna hos tandläkare

Att bleka tänderna hos tandläkare är ett rätt så mycket dyrare alternativ till att bleka tänderna hemma. Men det finns några vägande skäl att bleka tänderna hos tandläkare istället för att göra det själva.

Fördelarna med att göra tandblekningen hos tandläkaren är att du får en ordentlig kontroll av tänderna först, tandskenan är specialanpassad för just dina tänder och tandblekningen går vanligtvis snabbare än om du bleker tänderna hemma.

Tandblekningsgelen som används för att bleka tänderna hos tandläkare har oftast samma verksamma ämne som den man använder för hemma bruk men har en starkare koncentration och därför brukar tandblekningsprocessen generellt bli kortare.

Hur går det då till när man väljer att bleka tänderna hos tandläkare? Själva tandblekningen sker inte hos tandläkaren utan med hjälp av den specialtillverkade skenan, instruktioner samt med tandbleknings-produkten, du får hos tandläkaren, gör du själva tandblekningsprocessen själva i hemmet.

En annan metod vilken du kan använda vid valet att bleka tänderna hos tandläkare är, tandblekning med laser. Vid blekning med laser använder man sig av en ännu högre koncentration av tandblekningsmedlet vilket sedan förstärks ytterligare med hjälp av laser.

Denna metod gör tandblekningsprocessen betydligt snabbare. Behandlingen tar ungefär en timme och kan förefalla behov av att upprepa behandlingen några gånger för att få önskvärt resultat.

Ytterligare en metod för att bleka tänderna hos tandläkare är Air Flow. Denna metod är vanligtvis rätt så billig och innebär att man rengör tänderna med en luftstråle blandad med vatten och bikarbonat för att avlägsna ytliga fläckar från tänderna.

Som med alla tandblekningsmetoder, oavsett om det är frågan om att bleka tänderna hos tandläkare eller att bleka tänderna hemma kan denna metod ge ilningar i tänderna som kan vara i några dagar.

Tandblekning med laser utförs oftast på tandkliniker och den mer traditionella tandblekningen görs av de flesta tandläkaren och även numera hos folktandvården.